

# CERTIFICATE IN LAW AND REGULATION OF INCLUSIVE FINANCE

15 - 25 January 2024









#### **Monday 15 January 2024**

11:00	Welcome words from ADA, EIB Institute and University of Luxembourg (30')
11:30	Introduce yourself (participants introduce his-/herself and the function, company and reason for attendance (1h30)  Moderator: Areti Kolovou Nikolakopoulou, University of Luxembourg
13:00	Break (1h30)
14:30	Introduction to law and regulation in inclusive finance (1h) Dirk Zetzsche, University of Luxembourg
16:00	Blended Finance (1h30) Pedro Vilanculo and Dirk Zetzsche, University of Luxembourg

### Tuesday, 16 January 2024

09:00	Inclusive Finance and Technology Risk (2h) Dirk Zetzsche, University of Luxembourg
11:30	Contribution Covid-Crises (1h30) Halimah Abubakar, NIRSAL Microfinance Bank, Nigeria
13:00	Break (1h)
14:00	Social Performance Management - Taking our Mission to Social Practice (2h) Laura Foschi, ADA — Session 1
16:15	Social Performance Management - Regulation and Promoting Social Management in Microfinance Law in Nicaragua (1h45)

#### Wednesday, 17 January 2024

09:00	CBN's Sustainability Approach (3h30) Paul Ihuoma Oluikpe, Central Bank of Nigeria
12:30	Break (1h30)
14:00	Inclusive green finance impact in finance Stability (1h30) Dirk Zetzsche, University of Luxembourg
15:30	Break (1h30)
17:00	<b>Open lecture: Inclusive Green Finance</b> Paul Ihuoma Oluikpe (topic: Inclusive Green Finance) and Julia Sinnig (topic tbo Moderator: Dirk Zetzsche

#### **Thursday, 18 January 2024**

09:00	Muhammad Faisal Mazhar, State Bank of Pakistan
11:30	Instant Payment Systems: Challenges and Way Forward – Session 2 (1h) Muhammad Faisal Mazhar, State Bank of Pakistan
12:30	Break (1h)
13:30	Impact Investing in Venture Capital (2h) Tsany Dewi, Uncovered Fund
17:00	Sightseeing Tour Luxembourg City

#### Friday, 19 January 2024

09:00	Microfinance regulations and standards: An investor's perspective (1h30) Kaspar Wansleben, LMDF - Luxembourg Microfinance and Development Fund
11:00	Financial Inclusion in the Lense of Regulation: A Comparative Study of Fintech Law in Indonesia and the EU (1h30) Tsany Dewi, Uncovered Fund
12:30	Break (1h30)
14:00	Fostering digital financial services in Africa: a roadmap towards beating the odds (2) Roger Tafotie - online

## PROGRAMME • WEEK 1

#### Monday 22 January 2024

10:00 Cooperation between Multilateral Development Banks, central banks and local financial institutions (1h30)
 Michael Steidl, European Investment Bank
 11:30 Break (1h30)
 13:00 Cross-border microfinance fund (3h)

Laetitia Duren and Thibaut Riscatto, Arendt & Medernach

#### Tuesday, 23 January 2024

#### Wednesday, 24 January 2024

09:00 RegTech, the India Stack and Regulatory Policy (3h)
 Shariq Nisar, Rizvi Institute of Management Studies and Research, Mumbai and Dirk Zetzsche, University of Luxembourg

 12:00 Break (2h)

14:00 **EIB Global: an operational approach (1h30)** Eefje Schmid, European Investment Bank

16:00 Banking Law (1h30)
Borja Oxangoiti and Oriane Parasie-Dubocq, European Investment Bank

#### Thursday, 25 January 2024

09:00 Derisking (3h)
Carmen Preda and Dirk Zetzsche, University of Luxembourg

12:00 Break (2h30)

14:30 Microfinance (1h)
Denitsa Berkhoff, European Investment Bank

16:00 Break (30')

16:00 Technical Assistance for Financial inclusion (1h)
Isabelle Van Grunderbeeck, European Investment Bank

17:30 Closing ceremony and walking dinner at the EIB

#### Friday, 26 January 2024

No lectures - Subject to change without notice

## PROGRAMME • WEEK 2